Zonnestudio

prev
next
Huidtype zonnen en advies

Huidtypes:

Afhankelijk van het huidtype reageert ieder mens verschillend op zonnestraling. Voor een juiste dosering met zon en solarium moet u uw eigen huidtype kennen. Wereldwijd wordt er een onderscheid gemaakt tussen 6 huidtypes.

In Europa komen vooral de eerste vier huidtypes voor.

Huidtype 1: (circa 2% van alle Midden-Europeanen) Opvallend lichte huid, roodachtig haar, blauw ogen, zeer sterke neiging tot zonnebrand. Je huid wordt niet bruin en verbrandt zeer snel.

Huidtype 2: (circa 12% van alle Midden-Europeanen) Lichte huid, blond tot lichtbruin haar, blauwe tot grijze of groene ogen, sterke neiging tot zonnebrand. Je huid wordt langzaam bruin en verbrandt te snel.

Huidtype 3: (circa 78% van alle Midden-Europeanen) Normale huid, donkerblond tot bruin haar, grijze tot bruine ogen, matige neiging tot zonnebrand. Je huid wordt makkelijk bruin en verbrandt zelden.

Huidtype 4: (circa 8% Van alle Midden-Europeanen) Lichtbruine tot olijfkleurige huid, donker haar, donkere ogen, nauwlijks neiging tot zonnebrand. Je huid wordt snel bruin en verbrandt nooit.

Tien gouden regels voor verstandig zonnen:

1. Geniet van de zon, maar voorkom overmatige blootstelling en verbranding.

2. Bescherm uw hoofd, oren, nek en ogen; denk aan een zonnehoed en een goede UV-werende zonnebril met CE-markering. Draag beschermende kleding als u niet speciaal aan het zonnebaden bent.

3. Smeer onbedekte huid in met een anti-zonnebrandmiddel (met UVA- en UVBbescherming) met een beschermingsfactor die voor u geschikt is. Doe dit royaal en herhaal dit na twee uur of vaker bij sterke transpiratie en ook na het zwemmen.

4. Ga niet zonnebaden tussen 12.00 en 15.00 uur; zoek dan de schaduw op. Ga op andere manier ook niet vele uren in de zon, gemiddeld niet langer dan zo’n drie uur per dag.

5. Laat uw huid geleidelijk wennen aan de zon. Houd rekening met uw huidtype. (Zie hiervoor ook de website van het Platform Verstandig Zonnen.)

6. Jongeren, kinderen, baby’s; Pas extra op met zonnen als u jonger bent dan 18 jaar omdat uw huid dan nog in ontwikkeling is. Houd baby’s en kinderen tot 1 jaar uit de directe zon.

7. Zonnebanken en zonnestudio’s; Maak geen verschil tussen de straling van de zon buiten en die van de zonnebank. Uw huid reageert daar hetzelfde op. Op de zonnebank krijgt u ongeveer evenveel zon als in de zomer aan de Middellandse Zee.

8. Volg in een zonnestudio het advies en de aanwijzingen van de medewerkers op. Gebruik van zonnebanken is alleen toegestaan aan personen van 18 jaar en ouder. Draag op de zonnebank altijd een goedgekeurde beschermingsbril.

9. Medische aspecten; Ga uit de zon als uw huid vreemd reageert met bijvoorbeeld uitslag, jeuk of erg snelle verbranding en raadpleeg een arts.

10. Vraag informatie bij een arts als u een huidaandoening hebt. Bij sommige aandoeningen helpt UV-licht, bij andere brengt dat juist extra schade toe. Denk ook aan medicijngebruik die de gevoeligheid voor zonnestraling kan vergroten. Lees de bijsluiter..
Deze regels gelden voor Nederland. Let extra op tijdens de zomervakantie in zuidelijke landen of tijdens de wintersport.